Wat zijn de kosten voor het behalen van je rijbewijs?

Fietsstraat kosten halen rijbewijs theorie-examen en praktijkexamen

Helaas is Nederland een van de duurste landen om je rijbewijs te halen. Het CBR heeft dit onderzocht, en het blijkt nu dat je gemiddeld zo een €2400,00 kwijt bent aan het behalen van je rijbewijs. Dat is heel veel geld. Hier zijn wel de kosten inbegrepen van de kosten van de rijlessen, een gezondheidsverklaring, en het theorie examen.

Het theorie examen wordt vaak onderschat, zo van, “och dat is maar de theorie, dat examen haal ik makkelijk in 1 keer” en dan vervolgens pas slagen na 3 of meer pogingen. Dit kost nodeloos meer geld dan nodig is.

Wanneer je het theorie examen serieus neemt, kun je jezelf veel geld besparen.

Het slagingspercentage ligt onder de 50%, omdat veel kandidaten het theorie gedeelte niet serieus nemen. Ik raad je dan ook aan om het theorie examen wel degelijk serieus te nemen. Dit kan je al snel een besparing opleveren van ongeveer €100,00 wanneer je in 1 keer slaagt, dat is toch mooi meegenomen?

Hoe bereid ik me voor op het theorie examen?

Er zijn meerdere manieren om je op het theorie examen voor te bereiden;

 • Koop een theorie boek, theorie boeken heb je in veel soorten en maten, met of zonder oefenexamens, of oefenvragen, zo een theorieboek begint bij €20,00 maar je hebt er ook van €45,00 tot €50,00 dit zijn complete pakketten, met oefen examens, samenvattingen en online oefeningen.
 • Gratis een theorie examen oefenen. Tegenwoordig kun je online gratis het theorie examen oefenen.  Dit gratis oefen theorie examen is vergelijkbaar met het echte CBR theorie-examen. Deze oefen examens bevatten dezelfde soort vragen, en zitten ook hetzelfde in elkaar als het officiële theorie-examen. Na afloop van het oefen examen krijg je direct te zien of je geslaagd of gezakt bent. Je weet dan gelijk waar je aan toe bent, en of je met vertrouwen op kunt gaan voor het echte theorie-examen of dat je nog wat meer moet gaan studeren.
 • Je kunt tegenwoordig heel veel informatie online vinden, ook voor het oefenen van je theorie-examen kun je terecht bij vele websites. Het loont de moeite om eens een aantal van die websites te gaan bekijken. Veel oefeningen worden gratis aangeboden, en 1 ding is zeker, hoe meer je oefent, hoe beter je resultaat voor je theorie-examen zal zijn. Er zijn ook websites die je gratis laten kennismaken van hun online oefen faciliteiten, en wil je dan meer en langer kunnen oefenen dien je daarvoor dan te betalen. Daarnaast zijn er websites die een aantal verschillende pakketten aanbieden, het goedkoopste pakket bied dan natuurlijk minder dan een duurder Premium pakket.
 • Een klassikale theorie cursus volgen. Dit is nog altijd een populaire manier van het leren van de examenstof. Je staat er dan niet alleen voor. Je kunt samen vragen oefenen, of verkeerssituaties bespreken. Wat ook een groot voordeel is, dat er een trainer aanwezig is, waar je alles aan kunt vragen. En hij/zij kan bepaalde verkeerssituaties voorleggen waarop de cursisten dan kunnen antwoorden hoe zij denken met die situatie om te gaan. Klassikaal is gewoon een heel doeltreffende manier om je perfect voor te bereiden voor het theorie examen. Vele rijscholen bieden deze manier van voorbereiden op het theorie-examen aan.

Welke soorten officieel theorie examen kun je afleggen?

Er zijn twee soorten theorie examen die je kunt afleggen.

 • Klassikaal theorie-examen, deze examens zijn er voor iedereen die examen wilt doen in het Nederlands of het Engels, je kunt vanaf 16 jaar dit examen afleggen. Wanneer je geslaagd bent voor dit examen, is deze uitslag anderhalf jaar geldig. Dit examen duurt ongeveer 45 minuten. De kosten voor het klassikaal examen in het Nederlands zijn €34,50 en in het Engels zijn de kosten €40,00 Er is een toeslag van €4,75 voor wanneer je het examen in de avond of in het weekend wilt doen. Er is ook een toeslag van €11,00 voor meer tijd. Je kunt dit examen zelf online aanvragen.
 • Individueel theorie-examen, voor iedereen die moeite heeft met het doen van een examen in een groep. Voor iedereen die examen wilt doen dan een andere taal dan het Nederlands of het Engels. Wanneer je een andere taal wilt, dien je zelf voor een tolk te zorgen. je kunt vanaf 16 jaar dit examen afleggen. Wanneer je geslaagd bent voor dit examen, is deze uitslag anderhalf jaar geldig. Dit examen duurt ongeveer 45 minuten. De kosten voor het individueel examen zijn €90,00.

Hoe vraag je het theorie-examen aan?

 1. Ga naar je Mijn CBR, log daar op in met je DIGID gegevens.
 2. Klik op de knop “examen reserveren” en kies daarna voor “Theorie-examen auto”
 3. Volg hierna de instructies op je scherm.
 4. Kies voor welk voertuig je examen wilt doen, in welke taal, waar en wanneer.
 5. Daarna kun je de betaling doen via Ideal. Dit gaat snel en gemakkelijk. Je dient hiervoor Internetbankieren te hebben.
 6. Via je email krijg je dan een bevestiging.
 7. Maak een notitie, of zet het in je agenda, om je theorie-examen niet te vergeten.
 8. Op Mijn CBR kun je altijd terugkijken wanneer je examen plaatsvind.

Wanneer je je online ingeschreven hebt voor het theorie-examen, en je mist het examen zijn er een aantal redenen aan te dragen die je het recht geven op teruggave van het examen bedrag.

Deze redenen zijn:

 • Wanneer een medische reden verhinderd dat je aan het examen kunt deelnemen. Je hebt hiervoor een verklaring van een arts nodig, en het restitutie formulier nodig,
 • Bij het overlijden van een naast familielid. Je dient dan een overlijdensadvertentie of een rouwkaart, en het restitutieformulier mee te nemen.
 • Wanneer je als arts of militair op korte termijn wordt uitgezonden. Je dient hiervoor een bewijsstuk en het restitutieformulier op te sturen.

Andere reden, zoals verslapen of je hebt je trein gemist, zijn géén geldige redenen, je kunt dan ook niet voor deze redenen je geld terugvragen.

Je bent aan het einde gekomen van dit artikel over het theorie-examen. Ik hoop dat al je vragen over het theorie-examen hiermee zijn beantwoord. Ik wens je heel veel succes met het behalen van je rijexamen!