GOED VOORBEREID NAAR JOUW THEORIE-EXAMEN?

Spelenderwijs en in minder tijd goed voorbereiden, zodat jij op tijd klaar bent voor het CBR theorie-examen

Theorie-examen

Het rijbewijs is felbegeerd, maar niet altijd even gemakkelijk te halen. Dat geldt voor het praktijkexamen, maar zeker ook voor de theorie. Er wordt weleens licht over gedacht, zo van “dat doe ik wel even”.

Maar gebleken is dat het slagingspercentage maar net boven de 40% ligt, wat wil zeggen dat meer dan de helft van de cursisten de eerste keer niet slaagt. Sommige mensen haken zelfs af, omdat ze het lastig vinden. Het gaat hierbij echt niet om mensen die niet kunnen leren, integendeel.

Van verschillende kanten wordt ook aangegeven dat het rijexamen te uitgebreid zou zijn en dat sommige vragen strikvragen lijken. Volgens het CBR worden echter de vragen continu geëvalueerd en is de toets verantwoord.

Behalve het examen zelf, kunnen ook zenuwen parten spelen, waardoor je geblokkeerd wordt en de geleerde kennis niet paraat hebt. Hoe dan ook, je moet er doorheen als je dat roze stukje plastic wilt verkrijgen. En dat kan geld kosten.

In 1927 kostte het rijexamen nog 4 gulden, maar die tijd zijn we al heel lang voorbij… De kosten van een theorie-examen auto bij het CBR zijn inmiddels € 37. Daar kunnen nog kosten van de rijschool bovenop komen.

Hoe fijn zou het zijn als je de eerste keer zou kunnen slagen? Wat wel kan helpen?
Je online goed voorbereiden!

Ben je geïnteresseerd? Lees dan vooral verder!

Theorie-examen oefenen

Op deze website kun je online je theorie-examen auto oefenen. Wat houdt dat in? Dit betekent dat je online door een theorie-examen kan heengaan dat er hetzelfde uitziet als het echte examen van het CBR. De vragen hebben een verdeling zoals je ook bij het CBR aantreft: 65 vragen, waarvan 25 vragen gebaseerd zijn op herkenning van gevaar, 12 directe kennisvragen m.b.t. de verkeersregels en 28 vragen die verkeersinzicht betreffen. Net zoals bij het echte CBR examen krijg je 45 minuten de tijd om het examen te doen. Het theorie-examen oefenen kun je gratis doen en op deze wijze kun je je goed voorbereiden op het echte theorie-examen. Hiermee vergroot je de kans van slagen enorm.

Uiteraard moet je jezelf ook op dit oefenexamen goed voorbereiden door de theorie goed te bestuderen, online of uit een boek. Maar kom je de eerste keer niet door het oefen theorie-examen heen, dan is er geen man overboord en kun je het gewoon weer opnieuw proberen. De eerste keer oefenen is gratis, wil je vaker oefenen, dan kun je bij ons de prijs opvragen voor de verschillende oefenexamen pakketten. De leeftijd waarop je bij het CBR het theorie-examen mag afleggen is 16 jaar, dus je kunt al eerder beginnen met het bestuderen van de theorie. Natuurlijk kun je het oefen theorie-examen ook al voor je 16e doen.

Aanmeldzuil CBR theorie-examen

Kosten theorie-examen

De huidige prijs van het CBR theorie examen is € 37,00 per keer.
De theorie kun je leren uit een boek waarvoor je ongeveer € 20,00 kwijt bent.
Leer je liever online, dan is dat uiteraard ook mogelijk.
Hierbij moet je rekenen op ongeveer € 25,00 voor een online theorieboek.

De complete rijopleiding personenauto

Na het behalen van het theorie-examen

Heb je het theorie-examen gehaald? Dan ben je weer een stap dichter bij het behalen van je rijbewijs en is de volgende stap het goed doorkomen van het praktijkexamen. Je moet dit praktijkexamen binnen anderhalf jaar na het behalen van het theorie-examen doen, omdat anders de geldigheid van dit theorie-examen verloopt en je het opnieuw moet doen.

Het is daarom verstandig om al rijlessen te gaan nemen nog voor je het theorie examen hebt gehaald. Je mag al vanaf 16,5 jaar beginnen met rijlessen en vanaf 17 jaar mag je op examen. Tot 2011 was dat anders en mocht je pas met 18 jaar examen gaan afleggen. In 2011 is echter 2toDrive geïntroduceerd, waarover verder in de tekst meer informatie volgt.

Het praktijkexamen

Het spreekt voor zich dat je goed voorbereid op het praktijkexamen gaat.

Uiteraard ga je niet de avond van tevoren flink op stap, maar zorg je dat je goed uitgerust bent. Zorg verder dat je goed en gezond gegeten hebt, een hongerige maag is niet goed voor je concentratie. Er wordt wel gezegd dat koolhydraatrijke voeding, zoals graanproducten en peulvruchten, goed is voor de hersenen en dus voor de concentratie.

Vaak nemen cursisten net voorafgaand aan het rijexamen nog een les, dat heeft zo zijn voordelen. Je kan namelijk nog een laatste keer oefenen en dat geeft je een meer zeker gevoel. Over het tijdstip van het examen kan gezegd worden dat 11.00 uur in de ochtend of 14.00 uur in de middag goede tijden zijn om vast te leggen voor het praktijkexamen.

Dan is het namelijk minder druk op de weg, wat voor jou gunstiger is. Als je eenmaal zover gekomen bent dat je examen kan worden aangevraagd, betekent dat dat jouw rij-instructeur vindt dat je zelfverzekerd genoeg bent. Ga daarom op je rijexamen niet ineens anders rijden (sneller of langzamer), overdreven vaak in de spiegels kijken, ineens twijfelen o.i.d.

Rijd zoals je gewend bent tijdens je laatste lessen te rijden. Voel je je onzeker? Laat dit dan niet blijken. Soms nemen mensen iets in tegen de zenuwen, maar afhankelijk van wat je gebruikt, kan dat het tegendeel bewerkstelligen doordat je er duf van wordt en daardoor minder alert. Let dus goed op wat je neemt, maar beter nog is helemaal niets te nemen.

Kortom: ga goed gevoed, uitgerust en zelfverzekerd het examen in.

Wat is 2toDrive?

Dan is het zover: je hebt je rijbewijs op zak!

Ben je 18? Dan kan je instappen en wegrijden!

Ben je 17? Dan mag je alleen achter het stuur met een begeleider.

Dat heet het 2toDrive systeem. Deze begeleider mag je zelf uitkiezen en die persoon kan zich dan online aanmelden. De begeleider krijgt dan een pas en moet deze kunnen tonen als hij of zij met jou onderweg is.

De coach moet wel aan een aantal eisen voldoen, deze zijn als volgt:
je begeleider moet 27 jaar of ouder zijn;

  • hij of zij moet zelf 5 jaar of langer het rijbewijs bezitten;
  • je coach moet in Nederland wonen en daar ook ingeschreven zijn;
  • verder mag deze geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad, geen alcohol of gedragscursussen hebben gehad en het rijbewijs mag niet ongeldig zijn verklaard (geweest).

 

Overigens gelden de twee bovenste punten (leeftijd en aantal jaren in bezit van rijbewijs) niet wanneer je coach een rij-instructeur is en in het bezit is van een WRM-pas. Dan mag deze jou al begeleiden vanaf 23 jaar (mits zelf een jaar of langer in bezit van het rijbewijs).
Tijdens het begeleiden mag je coach niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen. Verder moet deze het rijbewijs samen met de begeleiderspas kunnen tonen.

Rijbewijs tonen wat is 2todrive

Het kiezen van de begeleider

Het 2toDrive systeem biedt zowel voordeel voor jou als voor de verkeersveiligheid in het algemeen. Jij mag namelijk al eerder gaan rijden en het verkeer heeft er baat bij dat jij nog een tijdje gecoacht wordt en niet meteen helemaal alleen in de auto voor de leeuwen wordt gegooid. Voor de keuze van de begeleider is daarom wel van belang dat je iemand kiest waar je vertrouwen in hebt en waarvan je weet dat deze een rustige en beheerste chauffeur is.

Misschien kun je heel goed overweg met een oudere broer, een vriend of wie dan ook, maar weet je dat deze nogal eens te hard rijdt en het met de verkeersregels iets minder nauw neemt. Dat is dus niet de geschikte coach voor jou. Ook niet degene die je constant gaat vertellen wat je moet doen, ook wanneer je het goed doet, en hierbij op je zenuwen werkt. Denk dus goed na wie je gaat vragen. De juiste persoon kan jou alle kneepjes van het rijden leren, zodat je met je 18 jaar zelfverzekerd in je uppie in de auto stapt.

Rijbewijs roze kleur

De roze kleur van het rijbewijs

Geen noodzakelijke informatie, maar gewoon leuk om te weten: menigeen zal zich afvragen waarom het rijbewijs eigenlijk roze van kleur is. In 1949 is er in Genève een verdrag gesloten tussen een aantal landen waarin werd vastgelegd hoe het rijbewijs er uit moest zien en wat er in moest staan. In dit verdrag is de roze kleur bepaald. Frankrijk heeft in een decreet van 10 maart 1899 een soort rijbewijs, het “certificaat van capaciteit” verplicht, dit certificaat werd op roze papier gedrukt. Mogelijk heeft dat meegewogen in de bepaling van de kleur.

We hopen dat je met deze informatie goed op weg bent geholpen en beter weet waar je aan toe bent. Veel succes met het behalen van je rijbewijs en veel rijplezier!