Zorg voor voldoende oefening voor je theorie-examen

Het hebben van een rijbewijs staat voor veel mensen gelijk aan vrijheid. Met een rijbewijs op zak kun je overal heen wanneer je maar wilt, je hoeft niemand te vragen of lastig te vallen. Maar voor het zover is moet je er nog wel wat voor doen. Het halen van het rijbewijs is voor de een ‘n makkie, voor de ander houdt het soms wel wat meer in. De eerste stap is het theorie-examen en daar moet je dus als eerste doorheen zien te komen.

Theorie-examen oefenen voor aanvragen

Het theorie-examen

Vanaf 16 jaar mag je al je theorie examen afleggen. Hier wordt soms licht tegenaan gekeken, maar toch slaagt maar net iets meer dan 40% de eerste keer. Waar maar uit blijkt dat je dit echt niet moet onderschatten. Er zijn gelukkig wel mogelijkheden om je kansen te vergroten. Zo kun je het theorie examen online oefenen, zodat je ten eerste weet of je er klaar voor bent maar ten tweede ook meer een idee hebt waar je aan toe bent, zodat je er vertrouwd mee bent als het eenmaal zover is.

Theorie-examen oefenen

Wat houdt dat eigenlijk in, het theorie-examen voor de auto oefenen?

Allereerst ga je studeren. Dat kan uit een boek of online, het is maar net wat je voorkeur heeft. Als je op een gegeven moment zover bent dat je denkt de leerstof voldoende te beheersen, zou je op examen kunnen gaan. Maar de twijfel kan knagen: gaat het je nu wel lukken? Is het toch beter om even te wachten? Misschien ken je mensen uit je omgeving die gezakt zijn en dat kan je onzeker maken, zeker als je de ervaringen van anderen te horen krijgt. Dan is het fijn om voordat je echt voor het examen opgaat eerst een soort “generale repetitie” doet in de vorm van online oefening. Dit theorie-examen oefenen is gratis.

theorie leren online en met studievragen

Hoe ziet dit oefenexamen eruit?

Net als bij het echte theorie-examen van het CBR krijg je 25 vragen die betrekking hebben op gevaarherkenning, hiervan moet je minimaal 13 vragen goed beantwoorden. Dan volgt het onderdeel kennis, waar je minimaal 10 van de 12 vragen juist moet hebben. Als laatste zijn er de inzichtvragen, dit zijn er 28 en hier moet je er minimaal 25 correct beantwoorden. Dat betekent dat je er bij deze laatste categorie maar 3 fout mag hebben, dat is best pittig!

Heb je het oefenexamen doorlopen en is dit goed gegaan? Dan ben je klaar voor het CBR examen. Maar als blijkt dat de vergaarde kennis nog niet optimaal is, neem dan de tijd om de stof nogmaals te bestuderen en doorloop nog een keer het oefenexamen.

Besparen op de kosten van het theorie-examen auto

De kosten van het CBR theorie-examen auto zijn € 37. Zoals eerder aangegeven lukt het meer dan de helft van de examinandi niet de eerste keer. Dat is zonde van je geld, want je kunt immers oefenexamens doen totdat je zover bent dat je de eerste keer kunt slagen. Ga daarom pas op examen als je behoorlijk zeker bent van je slagingskans.

Na het theorie-examen: op naar het rijbewijs!

Dankzij je inzet en met hulp van het oefenen van het theorie-examen heb je dan het theorie-examen binnen! Nu kun je verder met de voorbereiding op het praktijk examen, of misschien ben je daar intussen al mee gestart. Houd in ieder geval rekening met de geldigheid van het theorie-examen van anderhalf jaar, dus binnen die periode moet je in ieder geval je rijbewijs hebben gehaald. Anders moet je het theorie-examen helaas opnieuw doen.

Praktijkles nemen mag vanaf 16,5 jaar en vanaf 17 jaar mag je op examen. Gemiddeld heeft iemand zo rond de 40 lessen nodig voordat hij of zij op examen kan. Je kan deze lessen los nemen, maar veel rijscholen bieden pakketten aan en dat is voordeliger. Als jouw rij-instructeur vindt dat je er klaar voor bent, kan het examen worden aangevraagd. De kosten voor het praktijk examen bedragen € 122,50. Daarnaast moet er een gezondheidsverklaring worden ingevuld. De kosten hiervoor zijn € 41,50. Het CBR examen duurt 55 minuten. De uitslag van dit examen hoor je meteen na het afleggen van het examen. Ben je geslaagd? Dan kan je de dag erna naar jouw gemeente om het rijbewijs aan te vragen. Hiervoor zijn de kosten € 41,60 en daar komen dan de kosten nog bij van de pasfoto’s die je hiervoor moet laten maken.

Rijbewijs roze kleur

Rijbewijs gehaald!

Eindelijk is het dan zover en kun je gaan rijden. Vroeger mocht dat pas op je 18e jaar, maar sinds 15 maart 2018 is het mogelijk om al met je 17e te gaan rijden, weliswaar met een begeleider. Dit houdt in dat jij iemand kiest die naast je zit om je te begeleiden bij het rijden. Het mes snijdt hier van twee kanten: jij mag eerder achter het stuur, maar doordat je leert van een ervaren iemand zul je ook beter gaan rijden en minder brokken maken. Het kiezen van je coach dien je echt zorgvuldig te doen, kies niet meteen de eerste de beste. Neem hiervoor iemand waarbij jij je op je gemak voelt. Misschien heb je een familielid of bekende die zelf goed rijdt, maar die je constant vertelt wat je verkeerd aan het doen bent. Daar wordt je alleen maar onzeker van. En iemand die het niet zo nauw neemt met de regels, bijvoorbeeld regelmatig te hard rijd en soms zelfs met alcohol op (wat al helemaal fout is), dat is niet direct de juiste leerschool voor jou. Nee, het moet het iemand zijn waarvan je de indruk hebt dat deze persoon een verantwoorde rijstijl heeft en die jou op een rustige manier kan begeleiden.

Behalve jouw voorkeur en inschatting dient de coach ook aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet deze persoon zelf minimaal 5 jaar het rijbewijs hebben (en dit kunnen tonen), moet hij of zij 27 jaar of ouder zijn en ingeschreven staan op een woonadres in Nederland.

Er bestaat overigens een uitzondering op bovenstaande voorwaarden. Heb jij iemand als coach op het oog die rij-instructeur is en in het bezit van een WRM-pas, dan mag de coach jonger dan 27 jaar zijn en hoeft hij of zij ook niet minimaal 5 jaar het rijbewijs te hebben.

Er zijn ook nog de beperkende voorwaarden, zoals: men mag 4 jaar voor de aanvraag geen alcohol- of gedragscursussen hebben gehad, geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad en geen ongeldig verklaring van het rijbewijs hebben gehad.

Wanneer de coach met jou onderweg is, moet deze het rijbewijs kunnen tonen, samen met de begeleiderspas. Verder mag de coach tijdens het rijden niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen zijn.

Het hoeft overigens niet bij één coach te blijven. Je mag tot maximaal 5 coaches kiezen die zich dan als jouw coach kunnen aanmelden.

Ben je 18 jaar geworden? Dan hoeft de coach niet meer mee en kun je zelfstandig de weg op.

Verkeersveiligheid

Het voordeel van het hierboven genoemde 2toDrive systeem is dat je als jongere leert hoe je je verantwoord op de weg begeeft. Helaas is het een feit dat de meeste – vooral ernstige – auto-ongelukken voorkomen bij chauffeurs tot 24 jaar. Je zou kunnen denken: en bejaarde mensen dan? Inderdaad is het waar dat mensen boven de 80 ook vaker ongelukken veroorzaken dan chauffeurs van onder die leeftijd, maar het verschil is dat er zich veel meer jongeren  op de weg dan dat mensen van boven de tachtig jaar dat doen en daarmee dus voor een groter deel van de ongevallen verantwoordelijk zijn. Bovendien speelt het gedrag bij veel jongeren mee in het veroorzaken van ongelukken, jongeren hebben namelijk weleens de neiging om te hard te rijden en stunts uit te halen.

Helaas is dit een minder leuk verhaal, maar het berust op feiten en het is alleen bedoeld als waarschuwing, zodat jij hier je voordeel mee kan doen.

Je rijbewijs, je vrijheid!

Oké, gevaren zijn er altijd, maar afgezien van dat is het alleen maar leuk  om je rijbewijs te hebben. Zoals eerder al gezegd: het geeft je vrijheid. Niet meer wachten op bus of trein of de dienstregeling moeten bekijken voordat je op stap gaat. Heb jij zin om op pad te gaan op welke tijd van de dag (of nacht) dan ook, dan hoef je maar in je auto te stappen en te gaan. Je hoeft niemand meer te vragen.

Van onze zijde in ieder geval heel veel succes gewenst met het behalen van dit felbegeerde roze pasje! Wij hopen daar met ons oefenprogramma aan mee te kunnen helpen. Je vindt de oefeningen hier.

rijexamen auto

Start nu met de oefeningen